Zelfzorg plannen in je bullet journal

Gepubliceerd op 21 maart 2023 om 17:01

Momenten pakken voor jezelf kan een uitdaging zijn! Er komt van alles op je af dat aandacht vraagt en voor je het weet vlieg je van hot naar her. Dit geldt met name voor (jonge) ouders - heb ik begrepen. Dit artikel sluit aan op de podcastaflevering met Maaike. Ik leer je hoe je in één week met 7 simpele stappen beter voor jezelf kunt zorgen. Me-time explained. Alles wat je daarvoor nodig hebt is een boekje, een pen en 20 minuten van je tijd. 

MeM retraites

Heb jij de podcastaflevering met Maaike al beluisterd? Daarin komt aan bod hoe ze haar boekjes gebruikt voor zelfzorg en hoe zij in de avond afschakelt. Daarnaast vertelt ze over MeM-retraites, het bedrijf dat ze samen met Marlies opzette, en van waaruit zij eendaagse retraites organiseren voor moeders. Deze retraites staan ook in het teken van zelfzorg. 

"Verbinden met andere vrouwen, met je lichaam, met je gevoelens en verlangens: in het dagelijks leven maken veel moeders hier weinig tijd voor. Bij een MeM retraite staat deze verbinding met jezelf en andere moeders centraal."

Klinkt dit voor jou interessant? Neem eens kijkje op memretraites.nl

Marlies en Maaike van MeM retraites

Het zelfzorgjournal van MeM-retraites

Op hun site kun je gratis een zelfzorgjournal downloaden. Dit dagboek kun je thuis gebruiken om momenten te creëren voor jezelf. Hierin vind je onder andere:

  • pagina die je af en toe in kunt vullen, gericht op dankbaarheid;

  • affirmaties die je uit kunt knippen om jezelf een positieve boost te geven;

  • ruimte voor het maken van een moodbord;

  • pagina's met plek voor freeflow om te journalen.

Zelfzorgjournal van MeM retraites

Journalvragen

Daarnaast staan er in dit zelfzorgjournal allerlei vragen over zelfzorg. Deze vragen zetten je aan het denken over hoe jij momenteel leeft. Hiermee kun je vanuit mildheid kijken naar jezelf en de keuzes die je maakt, zodat jij je tijd en energie kan gaan steken in wat je écht belangrijk vindt. 

Dat sluit perfect aan op waar je boekje om draait; je ding doen op een manier die goed voelt. Vanuit dit motto heb ik een aantal vragen voor je geselecteerd die kunnen leiden tot een positieve impact op je leven.

Hoe zorg ik voor mezelf?

Durf ik tijd voor mezelf te nemen?

Hoe zorg ik voor mijn fysieke, mentale, energetische en spirituele lichaam?

Ben ik net zo liefdevol voor mezelf als ik voor anderen in mijn leven ben?

Welke dingen in mijn leven geven mij het meeste energie en plezier?

Op welke dingen van mijzelf ben ik trots?

Hoe ziet mijn ideale ochtend- en avondroutine eruit? Hoe kan ik zelfzorg in deze routines integreren?

Zelfzorg inplannen

Maaike schrijft iedere avond in haar boekje wat haar op dat moment bezig houdt. Ik adviseer om dagelijks in de ochtend en avond wat tijd vrij te maken voor je boekje. Al is het maar een paar minuutjes. 's Ochtends om vooruit te kijken: wat ga ik vandaag doen en hoe houd ik de focus op dat wat ertoe doet? 's Avonds om stil te staan bij wat er gelukt is en hoe de dag voor je was.

Als je het zorgen voor jezelf wil uitbouwen, neem dan op een van die momenten wat meer tijd, bijvoorbeeld twintig minuten. In die tijd kun je aan de slag met de journalvragen. Laat je inspireren door onderstaand stappenplan, maar voel je vooral vrij om er helemaal je eigen ding van te maken!

In 7 stappen naar zelfzorg - in één week!

  1. Kies op welk moment van de dag je 20 minuten vrijmaakt om hiermee aan de slag te gaan. 
  2. Pak op dat moment je boekje erbij en kies één van de journalvragen uit. 
  3. Schrijf de journalvraag op in je daily log en beantwoordt hem. 
  4. Beëindig ieder antwoord met een actie: welke kleine taak kun jij morgen uitvoeren die jou hiermee helpt?
  5. Plan je actie in. 
  6. Herhaal dit dagelijks, tot je alle zeven vragen hebt uitgewerkt. 
  7. Reflecteer: wat heb je gehad aan en geleerd van je zelfzorgweek? Wat kun je meenemen naar volgende week? Schrijf je plannen op en plan je acties in als taak. 

Zelfzorg ziet er voor iedereen en ieder moment anders uit

Je bent uniek én veranderlijk. Je situatie verandert en daarnaast ontwikkel je je als persoon. Dat betekent dat de manier waarop jij aan zelfzorg wil en kán doen, ook verandert. Ga hierbij op je gevoel af: niets is fout en alles is dus goed! Een voorbeeld van twee uitwerkingen van de vraag:

 

Hoe zorg ik voor mezelf?

Persoon A

Ik zorg voor mezelf door contact te leggen met een vriendin. De laatste tijd kom ik daar weinig aan toe, maar ik vind het heerlijk om uitgebreid te kletsen. Zo kan ik echt mijn ei kwijt en krijg ik energie.

Morgen ga ik een afspraak maken met [...] voor een telefoongesprek een dezer dagen. Lijkt me leuk om haar weer eens te spreken! Misschien kunnen we ook weer eens een dag samen op stap...

Persoon B

Ik zorg voor mezelf door alleen te wandelen in de natuur. Dat heb ik al best lang niet meer gedaan, maar ik weet dat ik daarvan écht tot rust kom. Zo kan ik verwerken wat ik meemaak en krijg ik energie.

Morgen ga ik morgen in de lunchpauze een blokje om, want dat helpt ook een beetje. Daarnaast spreek ik af met mijn partner op welk moment ik dit weekend alleen kan gaan wandelen. Dan ga ik naar [...]

Je boekje als reisgids

Het leven is één grote ontdekkingstocht. Je rolt van de ene reis in de andere. In je boekje leg je vast waar je nu staat, waar je heen wilt, hoe de reis verloopt, wat je ervan leert en wat je volgende bestemming is. Je boekje maakt je proces zichtbaar en is dus een weerspiegeling van jouw ontwikkeling. Zie je boekje als een verzameling van informatie over wat je wil(de), wat je probeerde en hoe je dat ervoer. 

Je boekje is geen lijst van dingen die je wilde doen maar die je niet gelukt zijn. En dus geen triest aandenken aan alles wat je niet hebt afgemaakt. Ho, ho!

Heb je vaker tijd genomen om aan de slag te gaan met zelfzorg en is heb je dat niet vol kunnen houden? Alle ervaring die je eerder hebt opgedaan neem je weer mee. Je avontuur begint niet opnieuw, je pakt hem op waar je was gebleven. Wees mild naar jezelf en geef jezelf de tijd om te onderzoeken wat wel en niet voor je werkt. 

Met paprikazaadjes kun je geen tomaten kweken, hoe hard je het ook probeert. Dat zegt niks over jou of je groene vingers. Het is een teken dat je op zoek moet naar andere zaadjes. 

Laat me weten in de reacties

Hoe kan jij jezelf ultiem verwennen?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.