Je wilt aan de slag met sporten, maar merkt dat je het lastig vindt om te beginnen of door te zetten. Eigenlijk kun je wel wat stimulans gebruiken. En een planning of overzicht is ook wel fijn. Sportschema's die je online vond of in de sportschool kreeg zijn voor jou vrij heftig. Bovendien wil je het lekker op jouw manier kunnen doen!
Je bent niet de enige.
Ellen vertelt in de podcast dat ze sporten wil oppakken. Voorheen deed ze aan fitness en hardlopen, maar sinds de geboorte van haar tweede is ze daar nog niet aan toegekomen. Nu wil ze wel weer aan de slag. Dat vergt meer planning en afstemming dan voorheen, toen ze nog geen kinderen had. Daarom gaat Ellen aan de slag in haar boekje. Dat geeft haar overzicht en stimulans. Dit is de manier waarop ze dat aanpakt.

Een gepersonaliseerde sporttracker in 6 stappen
1. Bepaal wat je precies kwijt wil in je tracker.
Wil je bijhouden hoe vaak je sport, of ook wát je doet? Wil je tracken of je voldoende water drinkt, wat je eet, of je alcohol dronk, hoeveel je weegt of wat de omvang is van bepaalde lichaamsdelen? De informatie die je wil verwerken geeft je een idee van hoeveel ruimte je nodig hebt.
2. Bepaal voor welke periode je de tracker wil gebruiken.
Er zijn trackers per dag, week, maand en jaar. Hoelang wil jij deze tracker gebruiken? Dat bepaalt voor een groot deel wat je mogelijkheden zijn. In een tracker per jaar kun je veel minder informatie kwijt dan een voor een maand.
3. Bekijk verschillende voorbeelden online via Google, YouTube en Instagram.
Zoek op bijvoorbeeld op 'sports tracker bullet journal'. Wil je daarnaast je voeding bijhouden? Zoek dan ook op 'food tracker'. Je snapt 'm wel.
4. Kies wat jou aanspreekt.
Wat vind je mooi en handig qua lay-out, kleurgebruik? Welke elementen wil je gebruiken in je eigen boekje? Spreken bepaalde stijlkeuzes jou aan? Maak eventueel aantekeningen of sla mooie plaatjes op.
Voorbeelden van sports trackers op internet
5. Pas het aan zodat het werkt voor jou.
Hoe kan dit werken voor jou? Als je net begint kan het fijn zijn om een spread precies na te maken. Je hoeft dan even niets zelf te bedenken en dat kan heel prettig zijn. Je kunt ook verschillende spreads combineren tot een ideale versie voor jou. Soms is het ook zo simpel als andere kleuren gebruiken of leuke stickers toevoegen.
Tip! Maak je spread eerst met potlood. Wanneer je zeker weet dat het goed past op de pagina, trek je de potloodlijnen over met pen.
5. Gebruik je tracker.
Hier gaat het natuurlijk om! Ga aan de slag. Vul in en vink af. Ervaar hoe het is om je ontwerp te gebruiken. Geeft het je overzicht en stimulans? Wat werkt goed en wil je behouden? Wat bevalt wat minder en doe je de volgende keer anders?
6. Evalueer of deze pagina zo voor jou werkt, pas eventueel aan.
Om deze reden is het niet handig om vooruit te werken en maandtrackers te maken voor het hele jaar. Gaandeweg kun je pas ervaren wat je fijn vindt en wat je anders wil. Die flexibiliteit maakt de bulletjournalmethode juist zo prachtig.
Ellen's sporttracker
Ellen vertelt dat ze in één tracker het komende halfjaar wil bijhouden wanneer ze hardloopt en fitnest. Ze gaat een tabel maken van 2 pagina's groot, waarop ze vakjes kan inkleuren. Voor hardlopen gebruikt ze een andere kleur dan voor fitness.
In de voorbeelden zag je dat je zelfs voldoende vakjes voor een heel jaar kwijt kunt op één pagina! Het is maar net hoe groot je ze maakt.
Reflecteren op je sportgedrag
Als je merkt dat je goede gewoontes niet lukken, kan dat een vervelend gevoel geven. Misschien krijg je zelfs de neiging om je tracker te negeren!
Daarmee help je jezelf niet.
Kijk met mildheid naar de situatie. Het kan enorm helpen om je gedachten hierover in je boekje op te schrijven. Zo kun je er met meer afstand naar kijken en kun je op een andere manier op jezelf reageren.
Stel jezelf 2 vragen
- Hoe komt het dat het niet lukt?
- Hoe kan ik het voor mezelf makkelijker maken?

Voorbeeld A
Na het werk ben ik vaak zó moe! Dan kan ik mezelf er moeilijk toe zetten. En vóór het werk sporten? Pff... eerlijk gezegd moet ik daar niet aan denken!
Ik maak het voor mezelf makkelijker om komende week alleen in het weekend te sporten. Op die dagen lukt het wel om wat tijd vrij te maken. Iets is beter dan niets.
Voorbeeld B
Voor m'n gevoel heb ik in mijn 'vrije' tijd geen moment rust! De zorg voor de kinderen en het huishouden komt vrijwel altijd op mij neer.
Ik maak het makkelijker voor mezelf door van tevoren concreet met m'n partner af te spreken wanneer ik ga sporten en wat hij op dat moment gaat doen.
Laat me weten in de reacties
Zou een sporttracker jou helpen? Hoe ziet jouw ideale tracker eruit?

Reactie plaatsen
Reacties