
Een notitieboekje uitkiezen is hetzelfde als een nieuw paar schoenen kopen: naast het feit dat je een ontwerp wil dat je aanspreekt, moet ie je ook maar nét passen. Iets kopen wat er leuk uitziet, dat lukt wel. Maar hoe weet je of je boekje lekker 'zit'?
In dit artikel help ik je een goede keuze te maken. Ik leg je uit waar je op kunt letten en wat de voor- en nadelen zijn van iedere keuze. Zo kun jij goed voorbereid naar de winkel - of je online aankoop afronden.
Bedenk dit eerst voor je gaat winkelen
Waar ga jij je boekje(s) voor gebruiken? En dus: hoeveel heb je er nodig? Je kunt het zo gek niet bedenken of je kan het kwijt in je bullet journal. Het loont om je hier van tevoren enigszins een beeld van te vormen. Zo zorg je ervoor dat je straks je ei letterlijk kwijt kunt.
In welke gevallen is één bullet journal ideaal?
Als je relatief weinig pagina's per maand nodig hebt, kun je met één boekje prima langere tijd vooruit. Dat lukt als je bijvoorbeeld werkt met weekoverzichten in combinatie met takenlijsten. Aanvullend daarop maak je wellicht een aantal overzichtspagina's met je vakanties en vrije dagen, wachtwoorden en sporttracker. Dit is perfect als je houdt van alles-in-één, mooi bij elkaar.
Wanneer kun je beter twee of meer bullet journals gebruiken?
In een aantal gevallen kan het handig zijn om meerdere boekjes naast elkaar te gebruiken. Stel dat je recepten wil verzamelen. Deze recepten wil je waarschijnlijk ook over vijf of tien jaar nog kunnen raadplegen. Het is dan niet handig als je die verspreid hebt staan in je bullet journals. Start in dat geval liever een nieuw boekje, waarin je het bulletjournalysteem, met paginanummers en een index, toepast.
Daarnaast kan het zijn dat je een scheiding wilt aanbrengen tussen werk en privé. Dat werkt twee kanten op: in je vrije tijd word je niet geconfronteerd met je openstaande werktaken en op je werk loop jij niet rond met persoonlijke informatie. Beide voordelen kunnen je rust geven.
Verder geldt dat hoe meer je opschrijft, hoe sneller je boekje vol is. Meerdere boekjes hebben levert dus op dat je toch over een langere periode informatie (over een bepaald onderwerp of levensgebied) kunt vastleggen in één notitieboekje.
Size matters
A5 is voor mij het ideale formaat. Groot genoeg om plezierig in te werken en klein genoeg om makkelijk mee te nemen. Kijk eventueel naar het formaat van je tas voor je hierover een beslissing neemt.
Let op de kaft
In Nederlandse boekhandels zie je veel bullet journals liggen van het merk Mus (zie afbeelding). Ze zijn verkrijgbaar - tegen een vrij schappelijke prijs - met allerlei mooie kaften. Slappe kaften, dat dan weer wel.
Zelf hou ik meer van het stevigere werk, zoals boekjes van Leuchtturm, Moleskine, Hema en Archer & Olive. Deze opties zijn ook iets dunner dan de Mus-variant, waardoor ze compacter aanvoelen. Love it!
De dikte (van het papier) doet ertoe
Het klinkt nogal fout, maar echt waar: dikker = beter. Tenminste, als je graag gebruik maakt van fineliners, stiften of misschien een vulpen. Waarom? Hoe dunner de pagina, hoe meer de inkt doordrukt naar de andere kant. Dat kan een rommelig beeld geven als je pagina aan beide kanten beschreven is.


Pagina's in de boekjes van Mus, Moleskine en Leuchtturm drukken behoorlijk door. In het Engels noemen ze dat 'bleeding'. Kan prima als je een balpen of dunne fineliner gebruikt van ongeveer 2 millimeter dik.
Archer & Olive-boekjes hebben dikke pagina's van 160 gram. Daarin kun je zelfs met waterverf aan de slag zonder dat het doordrukt. Perfect. Deze handgebonden notitieboekjes met stoffen kaft zijn echter niet goedkoop. Reken maar op minimaal 30 euro.
De beste prijs-kwaliteitverhouding heb ik tot nu toe gevonden bij de Hema. Naast de reguliere notitieboekjes biedt Hema ook een lijn met bullet journals aan voor slechts zes euro. Hoe weet je wanneer je daar één van te pakken hebt? Het staat letterlijk op de voorkant (zie hiernaast). Bedankt, Hema.
De boekjes van deze winkel verschillen onderling qua papierdikte, dus neem even de proef op de som. Leg een aantal boekjes open naast elkaar en bekijk en bevoel het papier. De dikkere pagina's zijn vaak wat lichter van kleur en voelen stroef aan. Lijkt het wat gelig en voelt het glad? Dan heb je waarschijnlijk een te pakken met dunner papier dat meer doordrukt.
Ultiem budgetvriendelijk zijn de boekjes van de Action. Voor twee euro heb je een boekje met elastieken band en dikke pagina's die nauwelijks doordrukken. Deze optie is iets minder verfijnd afgewerkt. De kaft is namelijk wat aan de dunne kant en de stipjes zijn best groot en goed te zien. Niet zo geschikt voor de gelikte instalook, maar wel perfect als je iets minder goede ogen hebt!
Kies je lijntjespapier of dot grid?
En dan, last but not least, de keuze voor de bedrukking van het papier. Ga je voor de traditionele lijntjes of de stipjes die je in veel bullet journals ziet? Dat laatste noemen we 'dot grid'.
Lijntjespapier
- ben je gewend;
- de lijntjes zijn goed zichtbaar;
- dat schrijft makkelijk;
- de mogelijkheden met betrekking tot de lay-out zijn beperkt.
Een A5-formaat notitieboekje met lijntjes heeft onvoldoende regels voor een maandoverzicht op één pagina. Bovendien kun je zo'n boekje in principe alleen 'recht op' gebruiken.


Dot grid
- de stipjes vallen minder op, wat een cleane look creëert;
- je kunt de pagina's rechtop én liggend gebruiken;
- zeer geschikt voor tabellen en grafieken;
- je kunt de pagina makkelijker in vlakken verdelen.
Kortom: de creatieveling kan zich helemaal uitleven met een dot grid-notitieboekje. Minder kunstzinnige bulletjournalers kunnen ook prima uit de voeten met de oude vertrouwde versie.
Doe je ding
Benader de keuze voor je (nieuwe) boekje net als alle andere keuzes in je leven: ga bij twijfel op je gevoel af. Het lijkt mij trouwens verstandig om aan een eerste bujo geen kapitalen uit geven, maar wie zegt dat je verstandig moet zijn? Koop een boekje met een mooi ontwerp dat jóu aanspreekt en ga aan de slag, dan merk je snel genoeg of dit boekje voor jou de juiste fit is. Zo niet? Dan shop je lekker verder.
Laat me weten in de reacties
Wat voor boekjes heb jij in gebruik (gehad)? Wat beviel je daar wel/ niet aan?

Reactie plaatsen
Reacties