5 tips voor een goede start met je bullet journal

Gepubliceerd op 25 februari 2023 om 13:46

Je boekje is een planner, to do-lijst en notitieboek in één. Of slechts twee van die drie. Of juist meer dan dat. Het boekje vul je met wat jíj nodig hebt om jouw leven te leiden op een manier die voor jou goed voelt. Heel fijn en mooi dat het zo flexibel en persoonlijk is, maar dat kan het ook wat onduidelijk maken. Waar begin je mee? Dát leg ik je uit in dit artikel.

Met de bullet journalmethode:

  • track je het verleden;
  • organiseer je het heden;
  • en plan je de toekomst. 

Ryder Carrol bedacht dit concept als een organisatiesysteem, nadat hij werkelijk alle tools, apps en tips op het gebied van plannen en organiseren geprobeerd had en niets écht werkte. Vervolgens heeft hij dit uitgewerkt tot een methode die zijn leven - en de mijne - heeft veranderd. Dat geldt overigens voor heel veel anderen. Ik hoop dat het voor jou hetzelfde kan betekenen.

Dus, hier komen ze: mijn vijf tips voor een goede start in je nieuwe bullet journal!

Zoals je vaak hoort in de podcast: alles wat je nodig hebt is een boekje en een pen. Dus pak ze erbij, want dan kun je beginnen. Met deze tips wordt je boekjeservaring gegarandeerd een succes. 

Tip 1: schrijf je naam voorin je boekje

Waarschijnlijk wordt je boekje voor jou onmisbaar en ga je de neiging voelen om hem mee te nemen. Schrijf je naam erin voor het geval dat je het boekje onverhoopt kwijtraakt. Mijne komt niet veel verder dan dan mijn werk en een logeeradres. Mocht jij je boekje meenemen in de trein of naar de stad, noteer dan eventueel ook je telefoonnummer of e-mailadres, zodat de vinder jou kan bereiken.

Tip 2: begin met een motto of intentie

We vliegen op topsnelheid door het leven, steeds op weg naar de volgende bestemming. Verderop, achter de wolken, ligt ons geluk - denken we. We zijn drukdrukdruk met het toewerken naar de volgende mijlpaal en verliezen het contact met onszelf en het hier-en-nu. Zoals een passagier in een vliegtuig krijg je weinig mee van de reis op zich. Met behulp van je boekje ga jij van passagier naar piloot door de kunst van intentioneel leven. 

Dat klinkt wat zweverig, maar dat is het absoluut niet. Je begint niet zomaar met je boekje. Je hebt een beeld of idee van wat dit boekje jou kan opleveren. Dat op zich is al jouw intentie. Kun je dat samenvatten in een woord een paar woorden? Of kun je een mooi citaat gebruiken dat bij jou resoneert? Schrijf hem voorin je boekje.

Iedere keer dat jij je boekje open doet om iets op te schrijven of in te plannen, helpt deze tekst je herinneren aan je intentie. Daardoor kun je makkelijker vanuit die intentie keuzes gaan maken. 

Een paar voorbeelden:

  • Balans
  • Flow
  • In 2023 I choose wonder over worry
  • Ik mag doen wat goed voelt
  • Dit jaar rond ik mijn studie af
  • Ik word ondernemer
  • Totdat je het onbewust bewust maakt, zal het je leven leiden en zul je het het lot noemen. - Carl Jung
  • Hard werken is belangrijk, maar er iets dat nog belangrijker is; geloven in jezelf. - uit Harry Potter en de orde van de Fenix
  • 'Als je de macht lijkt te verliezen over grote dingen, focus dan op wat dichtbij is en waar je van houdt'. - uit De jongen, de mol, de vos en het paard
  • 'Soms ben ik bang dat jullie door zullen krijgen dat ik maar gewoon ben,' zei de jongen. 'Voor liefde hoef je niet buitengewoon te zijn,' zei de mol. - ook uit De jongen, de mol, de vos en het paard

Tip 3: gebruik minimaal 2 pagina's voor je index

De index in de inhoudsopgave die met je boekje meegroeit. Essentieel voor het makkelijk en snel terugvinden van je pagina's. Dit is een van de elementen die voor mij echt het verschil maakt.

Dankzij de index hoef je nooit pagina's vrij te houden voor een bepaald onderwerp. Je kunt gewoon steeds de eerstvolgende lege bladzijde gebruiken. Door je pagina's te nummeren, iedere pagina een titel te geven en die titel vervolgens op te nemen in je index, maak je optimaal gebruik van alle bladzijdes in je boekje. 

In mijn ervaring bieden twee pagina's voldoende ruimte voor een index van een boekje met 160 bladzijden. Is jouw boekje veel dikker? Houd dan meer vrij. 

Tip 4: nummer alvast de eerste 50 pagina's

Een index werkt alleen als je als je de pagina's nummert. Schrijf steeds rechtsonder in je spread de even nummers : 2, 4, 6, et cetera. Een spread is de naam voor de twee pagina's naast elkaar als je boekje openligt. Je kunt na je index beginnen. 

Dit soort simpele klusjes zijn heerlijk om even uit je hoofd te komen en in het moment zelf. Het helpt mij enorm om de waan en stress van alle dag los te laten. Dat is het mooie van je boekje: je hoeft niet snel; het is ook een stukje ontspanning.

Tip 5: pak je boekje (vaak)

Maak iedere ochtend en avond wat tijd vrij om in je boekje te werken, al het is maar vijf minuutjes. Dit is. echt. ontzettend. belangrijk. Dit is hoe jij ervoor gaat zorgen dat je boekje niet ergens achter in een kast komt te liggen. Bewuster leven is iets heel moois, maar je moet het wel even doen!

Begin simpel: schrijf eens op wat je hebt gedaan, waar je over nadenkt of waar je dankbaar voor bent. Voeg eventueel een to do-lijst toe voor de komende week of maand. Nog een idee: schrijf eens een doel op voor de komende 4 weken en splits die op in kleine stappen die je kunt zetten. 

Wat je ook doet: denk aan je intentie en wees consistent. Heel veel kleine stapjes na elkaar zorgen op lange termijn voor grote veranderingen. 

Jij kan dit!

 

Laat me weten in de reacties

Kende jij al deze tips al? En nog belangrijker: welke tip wil jij met de lezers delen?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.